Turkije info

Oppervlakte: 779.450 km2
Bevolking: ca. 64 miljoen
Hoofdstad: Ankara
Munteenheid: Turkse Lire
Taal: Turks
Godsdiensten: Islam 98% (waarvan 70% Sunni, 15-25% Aleviet)
Elektriciteit: 220 V
Tijdsverschil: Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland
Analfabetisme: 18%

Bevolking

De Turkse bevolking staat bekend als vriendelijk en gastvrij. De gastvrijheid is groot, hartelijk en oprecht gemeend. In de meer afgelegen streken is men wat terughoudender, maar iedereen wil graag kennis met u maken. Als u in contact met de plaatselijke bevolking komt, zal men u graag thee, koffie of een sigaret aanbieden. Laat u gerust uitnodigen voor een kopje. Het wordt op prijs gesteld als u hiervan gebruik maakt want zo heet men u hartelijk welkom.

Economie

Turkije heeft een vrijemarkteconomie, waarin de particuliere sector overheerst. Van de bevolking is ongeveer de helft werkzaam in de agrarische sector, waarvan de productiviteit niet erg hoog is. Ongeveer een kwart van de landbouwgrond is bebouwd met bossen, en 30% wordt gebruikt voor veeteelt, met name schapen en geiten. Belangrijke producten zijn verder graan, katoen, druiven, olijven, tabak en hazelnoten. Ongeveer 20% van de beroepsbevolking werkt in industrie en mijnbouw. Een kwart van de totale export wordt verzorgd door textielfabrieken. Daarnaast heeft Turkije ook grote ijzer- en staalfabrieken en is er een groeiende auto-industrie. De dienstensector en het overheidsapparaat zijn naar verhouding erg omvangrijk. Veel inkomsten krijgt Turkije uit het toerisme en van gastarbeiders die vanuit het buitenland geld overmaken. In 1995 bezochten bijna acht miljoen toeristen Turkije.

Klimaat

Het klimaat in Turkije vertoont grote plaatselijke verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten omzichte van de zee en de hoogte. Langs de kusten heerst een heerlijk mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Aan de Zwarte Zeekust is het klimaat wat minder met milde winters en warme zomers. Hier valt meer regen, waardoor het landschap meer groen is. Centraal en Oost Anatolie hebben koude winters met veel neerslag en hete, droge zomers. In het oosten kunnen de winters erg koud zijn, met heel veel sneeuw.

Geografie
Oosten? Westen?

Een oud dilemma. De geografie heeft er geen beslissing over genomen. Er is dus weinig kans dat u daar wel in slaagt. Turkije kan er prat op gaan dat het het enige land is dat gedeeltelijk op twee continenten ligt: Europa en AziŽ. Het Europese deel het ThraciŽ, het Aziatisch deel AnatoliŽ. Op het punt waar Europa en AziŽ samenkomen, ligt Istanbul. Istanbul is dan ook de enige stad in de wereld dat op twee werelddelen ligt. De zee-engten van de Bosporus en de Dardanellen scheiden de twee continenten. Met 780.000 km≤ is Turkije ongeveer 24 maal zo groot als BelgiŽ en 21 maal zo groot als Nederland. Het ligt aan vier zeeŽn: de Zwarte Zee in het noorden, de EgeÔsche Zee en de Zee van Marmara in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden. Het grenst ook aan zeven landen: GeorgiŽ, ArmeniŽ, Iran, Irak ,SyriŽ, Griekenland en Bulgarije.

Eten & Drinken

De Turkse Keuken is ťťn van de beste ter wereld en staat bekend om haar gevarieerde en uitgebreide keuken. Eten is voor het turkse volk ťťn van de belangrijkste gebeurtenissen van de dag. De maaltijd begint altijd met een aantal meze (voorgerecht) zoals gevulde druivenbladeren, met kaas gevulde deegwaar (bŲrek) of yoghurtsalade met knoflook (cacik). Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gegrilde vis of lamsvlees of een van de vele soorten kebab. Om te watertanden is er ook imam bayildi, een lekkere maaltijd van een gahalveerde aubergine, gevuld met gehakt, kruiden en groenten die koud geserveerd wordt. Nagerechten bestaan uit fruit en zoete toetjes. Het meest populaire toetje is natuurlijk de baklava, laagjes deeg overgoten met honing of siroop met daartussen nootjes. Turkije kent een aantal hele goede wijnen die prima smaken bij het eten en daarnaast heeft Turkije natuurlijk de Raki, een sterke anijsdrank, die puur of met water gedronken kan worden. Een maaltijd wordt beŽindigd met koffie of thee.

Feestdagen

De religieuze feestdagen zijn de Seker Bayrami (suikerfeest) dat aan het einde van de Ramadan (vastentijd) plaatsvindt en 3 dagen duurt. Daarnaast heb je ook nog het Kurban Bayrami (offerfeest) die 4 dagen duurt. Gedurende deze feesten ligt het openbare leven stil. Maar in de toeristische gebieden gaat het leven gewoon door. Naast de religieuze feestdagen zijn er nog de officiŽle feestdagen. Dit zijn op 1 januari de nieuwjaarsdag, op 23 april onafhankelijkheidsdag en dag van het kind, 1 mei dag van de lente, 19 mei herdenkingsfeest Ataturk en Jeugd en Sportdag, 27 mei dag van de grondwet, 30 augustus Zafer Bayrami (dag der Victorie) en 29 oktober dag van de Republiek. Naast deze feestdagen kent elke regio in Turkije ook nog zijn eigen feestdagen.